Kako napraviti potpis u CAD-u?

saveti

Kao prvi iz serije saveta vezanih za rad u AutoCAD-u (progeCAD-u, BricsCAD-u ili bilo kom AutoCAD klonu), prikazaćemo kako da jednostavno napravite DWG kopiju vašeg potpisa.

Većina projektanata „voli“ poslednju fazu kompletiranja projekta – njegovo pakovanje, kako zbog beskonačnog štampanja tekstualne dokumentacije i crteža, tako i zbog isto tako beskonačnog overavanja crteža u stilu pečat, potpis, sledeća strana, potpis, pečat (sledeća strana, pečat, pečat, neee!) i tako u krug. Kada je projekat mali, to i nije problem, ali kod većih projekata sa po 50-tak i više crteža, pa još sve u 3, 4 ili više primeraka…

Pečate je teško zaobići, pogotovo što administracija jako voli pečate i to daleko više nego potpise, a potpisi se mogu lako ubaciti u crteže na dva načina – prvi „preko preče“ i drugi „naokolo bliže“ način.

Preko preče (ili nema slike sa potpisom? Gde je hemijska? Daj crteže ovamo! Prokleti Krsta Krstić!)

Uslovno najlakša varijanta je da skenirate vaš potpis, snimite kao sliku i posle ga ubacite u željeni crtež. Ovaj način ima jedan veliki nedostatak (sem ako ne koristite eTransmit komandu) – sliku sa potpisom morate uvek da šaljete zajedno sa crtežom, a sliku je, najčešće potrebno postaviti na isto mesto gde se nalazila na vašem računaru ili joj, nakon učitavanja crteža, morate promeniti putanju u spoljnim referencama.

Još gori scenario je da date projekte na štampu, a osoba koja ih štampa ne obrati pažnju na to da nema potpisa, nego na njegovom mestu stoji samo okvir slike.

 Ili ‘pak naokolo bliže…

Drugi način je daleko „čistiji“. Kada kažem čistiji, mislim na to da kada se potpis jednom nađe na crtežu, više nema potrebe da razmišljate da li ste sa crtežom poneli/poslali skeniran potpis i gde ste ga snimili, jer gde je crtež, tu je i potpis.

Prvo se potpišite na čistom papiru, skenirajte potpis i  sliku sa potpisom uvezite u crtež.

Nakon toga napravite „grub“ potpis polilinijama (komanda Polyline – PL):

Prilikom iscrtavanja potpisa, potrebno je voditi računa o svakoj malo oštrijoj krivini – da bi potpis bio što približniji “originalnom” potpisu, svaku krivinu definišite sa minimum tri temena (početak krivine, vrh krivine i kraj krivine).

Pošto ste polilijama napravili kostur potpisa, potrebno ga je zaobliti. To se radi tako što odaberete željenu poliliniju i uneste komandu za uređivanje polilinija (komanda Edit Polyline -PE). Nakon toga kao opciju odaberite Spline komandu (S) i vaš potpis će postati zaobljen.

Konačno, obrišite skeniranu sliku i od potpisa napravite blok.

Na ovaj način dobijate potpis koji ćete moći da ubacijete gde god vam treba i koji će uvek biti deo vašeg crteža, bez obzira da li crtež otvarate na svom ili tuđem računaru.

Napomena: preporučljivo je da potpis, kao i sve blokove, crtate u sloju 0 (nula). Takođe, da bi ste dobili što realniji potpis, moraćete da eksperimentišete sa brojem temena polilinija, njihovim položajem, kao i debljinom polilinije.

Možda ovaj drugi način jeste malo vremenski zahtevan, ali je daleko isplativiji nego prvi.

Prilog: Potpis.zip