Autodesk – trajna licenca ili iznajmljivanje programa?

AutodeskLogoKao što je već najavljeno, početkom godine je Autodesk uveo nove načine “prodaje” svojih programa, odnosno počeo je tranziciju ka sistemu iznajmljivanja programa i postepeno ukidanje trajnih licenci.

Neko bi mogao da pomisli da je iznjamljivanje softvera isplativije u odnosu na kupovinu programa i plaćanje godišnjeg održavanja, ali nije tako.

autodesk_pretplata

Analiza cena dela Autodesk-ovih programa koji su dostupni na našem tržištu je pokazala da je, u početku, iznajmljivanje programa povoljnije nego kupovina trajne licence, ali već u trećoj ili četvrtoj godini se troškovi izjednačavaju i nakon toga iznajmljivanje programa postaje skuplji način korišćenja Autodesk-ovih programa.

Jedini je izuzetak od prethodne konstatacije je AutoCAD LT, kod kojeg se troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence izjednačavaju tek nako 8 ili 9 godina.

U nastavku možete pogledati grafike poređenja troškova u prvih 7 godina, kao i poređenje ukupnih troškova nakon 5 godina korišćenja:

Kompletnu analizu možete preuzeti kao PDF dokument preko linka: Uporedni prikaz troškova kupovine i iznajmljivanja Autodeskovih programa.pdf

[accordion clicktoclose=true scroll=true tag=h5][accordion-item tag=h5 title=”Uporedni pregled cena za period od 7 godina (kliknite za pregled)” id=1]Uporedni_prikaz_7_godina[/accordion-item][accordion-item title=”Ukupni troškovi nakon 5 godina (kliknite za pregled)” id=2]Uporedni_prikaz_5_godina[/accordion-item][/accordion]

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.