Autodesk – trajna licenca ili iznajmljivanje programa? – II deo

AutodeskLogoAutodesk je početkom prošle godine najavio ukidanje trajnih licenci i uveo nove načine “prodaje” svojih programa, odnosno počeo je tranziciju ka sistemu iznajmljivanja programa i postepeno ukidanje trajnih licenci. U prethodnom članku koji je bio posvećen poređenju cena trajnih licenci i ceni iznajmljivanja licenci je zaključeno da je kupovina trajne licence definitivno isplativija na duže staze od iznajmljivanja licenci.

Kako se prvi dan D (31. januar) za većinu Autodesk-ovih programa približio, a imajući u vidu da je Autodesk u poslednjih pola godine menjao cene svojih proizvoda, analiziraćemo kakvo je stanje u ovom trenutku i da li se nešto promenilo u korist krajnjeg korisnika.

Autodesk je odredio dva datuma nakon kojih prestaje prodaja trajnih licenci, a koji se odnose na pojedinačne programe i na Design & Creation Suit pakete:

  • trajne licence pojedinačnih programa biće u prodaji do 31. januara 2016. godine i
  • trajne licence Design & Creation Suite paketa biće u prodaji do 31. jula 2016. godine.

Trajne licence pojedinačnih programa kupljene pre 31. januara 2016., kao i trajne licence Design & Creation Suite paketa kupljene pre 31. jula 2016. ostaju u trajnom vlasništvu korisnika, a ukoliko korisnik poseduje trajne licence sa jednogodišnjim održavanjem (Maintenance Subscription), on će i ubuduće dobijati nove verzije softvera i moći će, sve dok obnavlja pretplatu, da koristite sve pogodnosti koje proizlaze iz pretplate, .

Dobra strana iznajmljivanja licenci je niža ulazna cena programa, kao i mogućnost da se licenca iznajmljuje na mesečnom, kvartalnom, godišnjem i višegodišnjem nivou, tako da korisnik može da, uslovno, lakše upravlja svojim troškovima i da ima uvek aktuelnu verziju programa. Ali…

Ponovna analiza dela Autodesk-ovih programa koji su dostupni na našem tržištu je na prvom mestu pokazala da su cene kako trajnih licenci, tako i cena iznajmljivanja programa u poslednjih pola godine porasle za 5÷10%. Što se tiče uporedne analize koštanja obe vrste licenci, stanje možete videti na priloženim graficima. U cenu koštanja trajne licence je uračunato godišnje održavanje koje obuhvata besplatne nadogradnje na najnoviju verziju programa.

[visualizer id=”1435″]
U slučaju AutoCAD-a LT 2016 iznajmljivanje licence je daleko isplativije od kupovine trajne licence i tak nakon devet godina trošak kupovine trajne licence se izjednačava sa troškom iznajmljivanja licenci.

[visualizer id=”1441″]
Za razliku od LT verzije, kod pune verzije AutoCAD-a troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače već u trećoj godini, a svake naredne godine je iznajmljivanje praktično trošak u odnosu na kupovinu trajne licence.

[visualizer id=”1433″]

Situacija sa Civil 3D-om je identična sa AutoCAD-om 2016 – troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače već u trećoj godini.

[visualizer id=”1443″]
Situacija sa AutoCAD Design Suite Premium-om je identična sa AutoCAD-om 2016 – troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače već u trećoj godini.

[visualizer id=”1444″]
Situacija sa AutoCAD Design Suite Standard-om je nešto bolja nego u slučaju Premium verzije – troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače u četvtoj godini.

[visualizer id=”1445″]
I u slučaju AutoCAD Design Suite Ultimate se ponovila prethodna situacija – troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače u četvtoj godini.

[visualizer id=”1446″]
Ponovo se ponovila prethodna situacija – troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače u četvrtoj godini.

[visualizer id=”1447″]
Ista situacija sa AutoCAD Mechanical-om je i u slučaju Electrical verzije AutoCAD-a.

[visualizer id=”1448″]
Kada je AutoCAD Revit Architecture u pitanju treća godina je ponovo “kritična” godina.

[visualizer id=”1449″]
Troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence AutoCAD Building Suite Standard-a se izjednače u četvrtoj godini.

[visualizer id=”1450″]
Troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence AutoCAD Building Suite Premium-a se, ponovo izjednače u četvrtoj godini.

[visualizer id=”1451″]
Ista situacija je i sa troškovima iznajmljivanja i kupovine trajne licence AutoCAD Building Suite Ultimate-a – izjednače se u četvrtoj godini.

[visualizer id=”1452″]
Ni situacija sa Inventor-om nije ništa bolja – troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence se izjednače u četvrtoj godini.

Kao što se može videti iz ponovne analize, ukoliko se gleda dugoročno kupovina trajne licence je isplativija varijanta u odnosu na iznajmljivanje licenci. Početni troškovi su veći, ali se ukupni troškovi izjednačavaju nakon tri do četiri godine, kada iznajmljivanje programa postaje skuplji način korišćenja Autodesk-ovih programa.

Jedini je izuzetak od prethodne konstatacije je ponovo AutoCAD LT, kod kojeg se troškovi iznajmljivanja i kupovine trajne licence izjednačavaju tek nakon 8 ili 9 godina.

Sve u svemu, korisnik Autodesk-ovih programa ima delimičan izbor još pet meseci i moći će da bira između trajnih licenci i pretplate, a nakon toga pretplata će biti jedini legalan način korišćenja Autodesk-ovih programa. Autodesk je ofanzivi i reklamira pretplatu kao nešto izrazito dobro i povoljno po korisnika, ali istina je ipak malo drugačija – pretplatom će Autodesk samo zavući ruku još dublje u džepove korisnika i samo će on profitirati od ovog poteza.

 

Ostavite odgovor

Your email address will not be published.