Office 2016

office-2016.jpgOffice 2016 je najnovija verzija Office paketa kompanije Microsoft. Office 2016 sadrži nove verzije aplikacija Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Project, Visio i Access.office2016.jpg

Svi ovi alati su redizajnirani i sa novim i unapređenim funkcionalnostima tako da novi Office servisi omogućavaju još lakši, bolji i brži rad, a posebna pažnja je posvećena tome da se omogući što veća mobilnost u radu, razmena ideja i fleksibilnost u pronalaženju rešenja.

Funkcionalnosti

Office-paket.jpgOffice paketSamo neke od novih funkcionalnosti su:
1. Koautorstvo prilikom rada u Word-u, PowerPoint-u i OneNote-u, tako da radite istovremeno sa drugim članovima tima i da imate na uvid njihove izmene u realnom vremenu.
2. Sve aplikacije su sada “pametnije” jer imaju integrisana inteligentna rešenja.
3. Outlook 2016 nudi još brže pretraživanje primljene pošte i mogućnost automatskog uklanjanja pošte niskog prioriteta.
4. Excel 2016 sadrži integrisan Power BI i nove vrste grafikona koji omogućavaju još bolji i slikovitiji prikaz podataka.

Office 2016 je dostupan na 47 jezika, a preduslov za instaliranje je postojanje minimum Windows 7 Microsoft operativnog sistema (što znači Windows 7 ili novije verzije). Office 2016 je dostupan za PC i Mac računare, tablet računare (Android, iPAd i Windows tablete) kao i pametne telefone (Android, iPhone i Widnows telefone).

Ukoliko se Office 2016 koristi kao deo pretplate Office 365 onda korisnici imaju mogućnost rada u uvek ažurnim alatima i povezivanje sa ostalim Microsoft servisima kao što su OneDrive, Skype for business, Delve i Yammer.

Licenciranje

Kod Microsoft Office paketa imamo više načina kako možemo nabaviti ove licence. U osnovi postoje 2 načina licenciranja: Maloprodajno pakovanje (FPP) i količinsko licenciranje (OLP, OVS, OV itd.).

Maloprodajno pakovanje (FPP)

FPP (Full Package Product) je softverska licenca koja dolazi zapakovana u dizajniranu kutiju koja sadrži instalacioni medijum zaštićen hologramom, ugovor o korišćenju softvera, jedinstveni serijski broj i uputstvo za instalaciju. FPP proizvodi takođe imaju Certifikat o autentičnosti koji se nalazi na samoj kutiji, pa je kutiju zajedno sa svim njenim pratećim sadržajem neophodno čuvati kao dokaz o legalnosti kupljenog softvera. Softver je pre upotrebe potrebno aktivirati, što je jednostavna procedura koja se može izvršiti preko Interneta ili telefonskim pozivom na lokalni Microsoft centar za podršku u Beogradu (0700 300 300). FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi, uz uslov da se prvo ukloni sa prethodnog na kome je bio instaliran.

Količinsko licenciranje

Kod količinskog licenciranja imamo više načina nabavke i najbitnije je odrediti kako želite da nabavite softver – da li želite da kupite licencu za korišćenje u trajno vlasništvo ili želite da iznajmljujete licence. U oba slučaja postoji minimum licenci koje je potrebno nabaviti, a to je 5 licenci.